Izvještaj mjeseca svjesnosti o celijakiji 2023.

Ovogodišnji mjesec svjesnosti o celijakiji proletio je munjevitom brzinom, pa donosimo pregled izvršenih aktivnosti. Bilo je nešto aktivnosti specijalno za članove udruge, nešto za širu javnost, nešto našeg pojavljivanja na specijaliziranim eventima i medijima, nešto online, nešto uživo, sve u svemu marljive CeliVitine pčelice imale su pregršt posla. Slijedi kronološi pregled.

Mala škola celijakije – Psihološki aspekti bolesti – 04.05.2023.

Svibanj smo započeli petim predavanjem 1. ciklusa Male škole celijakije (četvrtkom) koja se održava u sklopu našeg unaprijeđenog Savjetovališta za oboljele i dio je puta naših članova do uspješnog života s celijakijom. Predavanje pod nazivom Psihološki aspekti bolesti za članove udruge održala je članica našeg stručno-savjetodavnog odbora Neda Vac Burić, prof. psihologije. Taj, vrlo često zanemareni, aspekt bolesti uključuje prihvaćanje dijagnoze i životnih promjena, pomoć pri integraciji dijagnoze u novu svakodnevicu, a ima i određene posebnosti u obiteljima gdje je dijete ta oboljela osoba.

Panel konferencija “Ni u tragovima – brigom za zdravlje oboljelih od celijakije – 09.05.2023.

Središnji događaj mjeseca celijakije 2023. bila je završna panel konferencija projekta „Ni u tragovima – brigom za zdravlje osoba s celijakijom” održana u prostoru Tribine Grada Zagreba. Sudjelovali su predstavnici svih zainteresiranih strana koji direktno ili indirektno utječu na skrb i kvalitetu života osoba s celijakijom, a konferencija je bila otvorena za javnost. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, a o temama i zaključcima konferencije pročitajte ovdje.

Panel konferencija “Što jedu studenti s celijakijom u menzama?” – 10.05.2023.

Društvo za celijakiju Splitsko-dalmatinske županije pozvalo nas je kao paneliste na konferenciju “Što jedu studenti s celijakijom u menzama?”. Budući da niti jedna studentska menza u Hrvatskoj nema uvjete za pripremu hrane za studente na medicinski uvjetovanoj prehrani BEZ TRAGOVA glutena, vrlo je važno ponovno skrenuti pažnju i na ovu populaciju. Stoga smo o tome razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i prisutnim studentima. Konferenciju je podržala i saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane – 15.-17.05.2023.

Ove godine međunarodni dan celijakije, 16.05., proveli smo na najbolji mogući način: aktivnim sudjelovanjem na 16. konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji , na kojoj smo pred približno 400 sudionika iz prehrambene industrije i relevantnih nadležnih institucija predstavili probleme i predrasude s kojima se susreću oboljeli od celijakije te Registar bezglutenskih proizvoda kroz koji proizvođači hrane mogu doprinijeti u rješavanju tih problema. Tema je izazvala veliko zanimanje svih prisutnih. Zahvalni smo organizatoru, Sektoru za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, koji je pokazao sluh za probleme ranjivih skupina-osoba na zdravstveno uvjetovanoj bezglutenskoj prehrani, ali i, posredno, pružio priliku proizvođačima da putem Registra realiziraju svoje ciljeve, misije i vizije. Sretni smo što smo ostvarili kontakt s predstavnicima više proizvođača hrane koji žele svoje proizvode, sigurne za prehranu bez glutena, uključiti u Registar i time olakšati živote njegovim korisnicima.

Glavne teme su bile izazovi u provedbi nacionalnog i EU zakonodavstva, vodič o mikrobiološkim kriterijima, inovacije u prehrambenoj industriji, informiranje potrošača o hrani (uključujući, nama vrlo važan, postupak određivanja i označavanja nenamjerno prisutnih alergena u hrani) te metode zbrinjavanja nusproizvoda u prehrambenoj industriji. Program se sastojao od 28 izlaganja koja su držali predstavnici prehrambene industrije, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede i regulatornih tijela. Među njima se našlo i naše izlaganje na temu Registra bezglutenskih proizvoda. Na konferenciji smo imali prilike naučiti o novostima vezanim uz legislativu, sustavima kontrole alergena i ostalim temama. Ta znanja ćemo koristiti u daljnjem radu udruge. Povratne informacije o našem izlaganju i samom Registru bezglutenskih proizvoda su izrazito pozitivne. Nadamo se da će se to ubrzo moći vidjeti i kroz nove proizvode u Registru.

Antonio Eleršek (CeliVita), Lea Pollak (HZJZ), Ida Čarnohorski (CeliVita)
Gostovanje u emisiji “Sat za zdravlje” Z1 televizije – 17.05.2023.

U emisiji “Sat za zdravlje” Z1 televizije, gostovala je Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica CeliVite i dr.sc. Tatjana Lesar, dr.med. pedijatrijska gastroenterologinja iz dječje poliklinike Helena gdje su pričale o celijakiji i životu s celijakijom.

“Sat za zdravlje”, Z1 televizija 17.05.2023.
Mala škola celijakije – Radionica kuhanja sa Slovenskim društvom za celijakiju iz Celja – 18.05.2023.

Bila nam je velika čast i zadovoljstvo gđu Majdu Jurše predsjednicu Slovenskog društva za celijakiju iz Celja koja je prava majstorica dizanog bezglutenskog tijesta. Nevjerojatna je vještina koju posjeduje i kojom je sve prisutne polaznike oduševila unatoč jezičnoj barijeri. O mirisima i okusima ne treba ni trošiti riječi jer je to bilo savršenstvo. Zahvaljujemo i našoj članici Tanji koja je posredovala i prevodila.

Slane i slatke delicije Majde Jurše iz Slovenskog društva za celijakiju Celje
Gostovanje u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT1 – 24.05.2023.

Još jedno medijsko gostovanje povodom mjeseca svjesnosti o celijakiji bilo je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska!” na HRT1. Uz predsjednicu Amalija Jurjević Delišimunović sudjelovale su i prim.dr.sc. Ivana Knežević Štromar, dr. med, iz KBC Zagreb te naša članica Andreja Čakija.

Predavanje “Celijakija, prehrana bez glutena i kada je ona potrebna – Zaprešić, 24.05.2023.

U gradskoj knjižnici “Ante Kovačić” u Zaprešiću za širu zainteresiranu javnost održali smo predavanje pod nazivom “Celijakija, prehrana bez glutena i kada je ona potrebna”.

Amalija Jurjević Delišimunović (CeliVita) na predavanju u knjižnici “Ante Kovačić” u Zaprešiću

Tečaj trajne medicinske izobrazbe „Mala škola celijakije – multidisciplinarni pristup“ – Poliklinika Helena, 27.05.2023.

U organizaciji Poliklinike za dječje bolesti Helena održan je tečaj trajne medicinske izobrazbe pod nazivom “Mala škola celijakije – multidisciplinarni pristup ” s ciljem širenja svjesnosti o celijakiji te potrebi češćeg pomišljanja na ovu dijagnozu. Tečaj je namijenjen liječnicima, medicinskim sestrama, psiholozima, nutricionistima, svim ostalim stručnjacima koji u svakodnevnom radu pružaju skrb oboljelima od celijakije te oboljelima.

Ispred udruge CeliVita održano je predavanje „Uloga udruge u životu oboljele osobe“. Cilj predavanja bio je naglasiti važnost udruge nakon postavljanja dijagnoze celijakije kroz osnaživanje, podršku i edukaciju oboljelih u uspješnom provođenju bezglutenske prehrane te članova njihovih obitelji.

Nakon predavanja upriličena je bezglutenska zakuska.

„Mala škola celijakije – multidisciplinarni pristup“ – Poliklinka Helena, 27.05.2023.
Gostovanje u emisiji “Čovjek i zdravstvena kultura” – OTV, 31.05.2023.

Uvijek se rado odazovemo na poziv urednice i voditeljice gđe. Sonje Njunjić u njenu emisiju, pa je tako bilo i ove godine za kraj mjeseca o celijakiji. Amalija Jurjević Delišimunović i Ida Čarnohorski, predsjednica i potpredsjednica CeliVite pričale su o glutenu, celijakiji, životu s celijakijom, našem radu općenito te o rezultatima projekta Ni u tragovima – Brigom za zdravlje oboljelih od celijakije.

“Čovjek i zdravstvena kultura”, OTV 31.05.2023.

Ovogodišnji mjesec svjesnosti o celijakiji popratili su i brojni mediji (listu medijskih pojavljivanja potražite OVDJE) na čemu im od srca zahvaljujemo, kao i svim članovima i široj javnosti koji su sudjelovali u našim aktivnostima.

Print Friendly, PDF & Email