7 koraka do sigurnog “PARALELNOG” kućanstva

Često iz financijskih ili raznih drugih razloga 100% bezglutensko kućanstvo nije izvedivo, a ponekad niti praktično. U slučaju „paralelnog kućanstva“ (glutenskog i bezglutenskog) potrebno je posvetiti veću pažnju prilikom pripreme obroka bez glutena na načina da JELO I NAMIRNICE BEZ GLUTENA TAKVIMA I OSTANU!

Kako bi osigurati da ste sigurni i kada dijelite kućanstvo s osobama koje konzumiraju gluten pratite naših 7 koraka.


1. PERITE RUKE

Pije svakog rukovanja s bezglutenskim namirnicama, te radnim površinama, posuđem i ostalim priborom u kojem će se te namirnice pripremati. Alternativa je korištenje jednokratnih rukavica za pripremu bezglutenskog obroka.

2. RADNE POVRŠINE I DASKE ZA REZANJE

Temeljito i sterlino očistite radnu površinu prije pripreme obroka bez glutena. Nakon što očistite krupne i ljepljive ostatke hrane, pošpricajte 70% alkoholom i obrišite. Najsigurnije radne plohe su neporozne plohe od inoksa ili kamena/mramora. Izbjegavajte drvo i bambus.

3. KUHINJSKE KRPE, SPUŽVE ZA PRANJE SUĐA, STOLNJACI, PREGAČE I OSTALA RADNA ODJEĆA

Za pranje suđa i radnih površina koristite posebne spužve za suđe i kuhinjske krpe. Uporaba jednokratnih papirnatih ručnika najbolje je i najsigurnije rješenje za čišćenje bilo prolivene hrane bilo mrvica, kao i za sušenje ruku, jer pamučne kuhinjske krpe mogu zadržati mrvice koje sadrže gluten. Kuhinjske krpe,stolnjaci, pregače i ostala radna odjeća koja se koristila prilikom pripreme hrane s glutenom (posebno prilikom pripreme kruha, kolača i ostalih namirnica koje zahtijevaju rad s glutenskim brašnom) potrebno je svježe oprati, ako se namjerava koristiti za pripremu hrane bez glutena.

4. ODVOJENO ČUVANJE I DRŽANJE NAMIRNICA

Odredite jedno područje u kuhinji u kojem ćete držati samo bezglutenske namirnice. Namirnice bez glutena čuvajte u zatvorenim posudama i jasno i vidljivo ih označite. Isto primjenite i na hladnjak i zamrzivač. Namirnice bez glutena držite na višim policama u odnosu na namirnice s glutenom, kako mrvice glutena ne bi padale po namirnicama bez glutena. Posebno dobro odvojite sipke glutenske namirnice (brašno, mrvice za paniranje i sl.). Nabavite začine u pakiranjima koja se mogu iscijediti ili istresti i koriste samo za pripremu bezglutenskog obroka, a ne da se sadržaj iz njih vadi sa žlicom ili rukom čime se povečava mogućnost kontaminacije. Isto vrijedi i za boce sa uljem za kojima se često u žurbi poseže rukama pri miješanju tijesta, a prije nego se s njih temeljito uklone tragovi glutena. Tragovi ulja i čestice brašna tako se zalijepe za vanjsku stjenku boce, pa na taj način obična boca sa uljem postaje rizik za oboljele kao potencijalan izvor kontaminacije.

5. KUHINJSKI UREĐAJI I APARATI

  • Grill -ako pripremate meso ili mesne prerađevine na roštilju ili grill ploči, a niste sigurni da li imaju ili nemaju glutena (kobasice, ćevapi, razne marinade s instant dodacima), površinu grilla zaštitite posebnom alu folijom za roštilj. Pazite da koristite sigurne začine za marinadu i da koristite nekontaminirani kist.
  • Pećnice – ako koristite pećnicu za pečenje jela u kojima se praši brašno (npr. kruh, mlinci i sl), ne koristite tu istu pećnicu za pečenje bezglutenskog kruha ili kolača prije nego temeljito očistite njene stjenke. Ventilacijska opcija pećnica dodatno je neprihvatljiva jer pospješuje raspršivanje čestica glutena.
  • Tosteri, pekači kruha, mašinice za valjanje tijesta i friteze – odvojene; nikako ne koristiti iste uređaje za obje vrste tijesta, tj. pripremanje hrane.
  • Mašine za mljevenje, blenderi i multipraktici –obratiti posebnu pažnju u slučaju da se u njima melju sjemenke ili neki sastojci koji imaju glutena.

6. POSEBNO POSUĐE I KUHINJSKI PRIBOR

Posebno obratiti pažnju na pribor i posuđe od drveta, plastike ili teflona, odnosno od poroznog materijala zbog njegove sposobnosti zadržavanja i upijanja glutena. Najsigurnije rješenje jest imati zasebne komplete za pripremu bezglutenskog obroka koji neka budu u drugoj boji, druge marke ili obilježeno na neki drugi način. Ukoliko nemate mogućnost nabavke posebnog kompleta posuđa i pribora, provjerite je li posuđe temeljito očišćeno nakon svake pripreme namirnica koje sadrže gluten (potrebno obratiti pažnju na eventualne ostatke zagorene, zapečene ili zalijepljene hrane). Nabavite odvojene spremnike namirnica koje često koristite kao što su maslac, marmelada, kutija za kruh i ostale spremnike za čuvanje hrane u hladnjaku ili kuhinjskom elementu, te označite posude bez glutena. Obavezno investirajte u nabavku „bezglutenskog“ cjedila, hvataljki, daske za rezanje, rupičastog posuđa (na kojima se mogu zadržavati čestice glutena i koje je teško ukloniti), kistova za premazivanje tijesta i/ili mesa, valjka za tijesto, noževa, miksera i drugih kućanskih pomagala i pribora koje može biti teško očistiti.

7. PRVO PRIPREMITE OBROK BEZ GLUTENA

Kako bi se spriječilo onečišćenje radnih površina, daske za rezanje i ostalog posuđa. Ako ih pripremate istovremeno vrlo lako može doći do zabune i veća je vjerojatnost da će doći do kontaminacije (npr. ako pripremate zapršku s glutenskim brašnom prašina od brašna koja se tom prilikom stvara dovoljna je da kontaminira bezglutenski obrok koji se kuha pokraj ili ako npr. istovremeno kuhate tjesteninu sa i bez glutena, vrlo lako se može dogoditi da istom žlicom promiješate obje tjestenine ili da zbog blizine posuda za kuhanje voda iz „glutenskog“ lonca preskoči, tj. kapne u bezglutenski). Usredotočite se na jednu stvar u jednom trenutku. Nemojte ponovno koristiti vodu od kuhanja ako ste ju prethodno koristili za pripremu hrane koja sadrži gluten (npr. tekućina od kuhanja tjestenine) ili pržiti hranu sa i bez glutena u istom ulju.

Print Friendly, PDF & Email