Celijakija i sveta pričest

Hostije

Tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme prvih pričesti, krizmi i vjenčanja, dobivamo puno upita o svetim hostijama, s obzirom na specifičnost njihove izrade i činjenicu da neki oboljeli reagiraju i na najmanje tragove glutena. Nastavno na navedeno, pričesti treba pristupiti odgovorno, oprezno i u dogovoru sa svećenikom.

U vrijeme posebnih epidemioloških mjera, pohvalno je što svećenici dezinficiraju svoje ruke prije podjele svete hostije vjernicima, čime se povećava sigurnost za oboljele od celijakije jer se smanjuje rizik od križne kontaminacije tijekom pričesti.

O hostijama i sadržaju glutena

Kongregacija za nauk vjere objavila je 2013. godine uredbe za slavljenje euharistije za osobe koje, zbog različitih i teških razloga, ne smiju jesti kruh pripravljen na uobičajen način i vino koje je uzavrelo na uobičajen način:

  1. Hostije koje su potpuno bez glutena nevaljana su materija za slavlje euharistije.
  2. Hostije s malo glutena jesu valjana materija ako imaju dovoljno glutena za tvorbu kruha bez dodavanja strane materije i postupaka koji bi promijenili narav kruha.
  3. Mošt, sok od grožđa koji je svjež ili sačuvan od fermentacije postupkom koji ne mijenja njegovu narav (primjerice, zamrzavanjem), valjana je tvar za slavlje euharistije.

Dopuštenje za korištenje ovih tvari u euharistiji daje ordinarij.

Ako je problem samo u glutenu, dva su moguća rješenja: ili korištenje hostija s niskim udjelom glutena ili pričest samo pod prilikom vina.

Vašem župniku odnosno svećeniku morate objasniti o kojem problemu se radi i pozvati se na ove uredbe. Također u dogovoru s njime, bezglutenske hostije možete kupiti vi ili on. U praksi to izgleda tako da vaše hostije stoje u posebnoj kutijici koju svećenik donosi na oltar za vrijeme pretvorbe, nakon toga obriše ruke i pričešćuje vas kao prvog, prije nego ponovno dira obične hostije.

U Hrvatskoj bezglutenske hostije možete kupiti u:

Kutijice za hostije možete kupiti u prve dvije trgovine.

Napominjemo: hostije, sukladno uredbi, nisu 100% bez glutena već u dozvoljenim granicama do 20 ppm (0.002%, odnosno 20mg/kg) i variraju od proizvođača do proizvođača. U slučaju izrazite osjetljivosti, odrasli mogu razmisliti od pričešćivanju pod prilikom vina što također morate dogovoriti sa svećenikom.

Izvori:

Print Friendly, PDF & Email