Nedostaci neadekvatne bezglutenske prehrane

Nedostatak nutrijenata i znanja o zdravoj prehrani kod celijakičara

Nedavna istraživanja bezglutenske prehrane ukazuju na česte vitaminsko-mineralne deficite kod osoba oboljelih od celijakije te manjak fokusa na sveukupnu zdravu prehranu zbog usredotočenosti pacijenta na izbjegavanje glutena.

Istraživači iz Nizozemske ustanovili su da osobe s celijakijom na ustaljenoj bezglutenskoj dijeti i dalje nemaju dovoljno željeza, cinka, vitamina D i vitamina B6. Novodijagnosticiranim pacijentima nedostaje i folna kiselina te kalcij i vitamin B12. Istraživanje se temeljilo na pregledu studija o celijakliji i nedostatku hranjivih sastojaka koje se provodilo diljem svijeta od 1960 godine.

Osteoporoza, anemija i neurološki simptomi mogu biti pokazatelji narušenog nutritivnog stanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients. Usporeni rast kod djece ukazuje na jačinu utjecaja nedostatka vitamina i minerala.

U međuvremenu, talijanski istraživači ispitivali su pacijente s celijakijom i pacijente upalnom bolesti crijeva o njihovom prehrambenom znanju otkrili su da pacijenti sa celijakijom manje svjesni općih prehrambenih preporuka i skloni su svoju dijetu usredotočiti isključivo na izbjegavanje glutena. Pacijenti s upalnom bolesti crijeva skloni su pridržavati se zdravije prehrane, vjerojatno zato što vjeruju da prehrana igra veliku ulogu u regulaciji upale i posljedičnih simptoma, prema studiji koja je također objavljena u časopisu Nutrients.

“Nedostatak hranjivih sastojaka može biti važan doprinos nekim izvan crijevnim kliničkim manifestacijama celijakije, kao što su anemija, preuranjeni gubitak koštane mase, neurološki simptomi i slabo napredovanje u rastu i razvoju”, rekao je Salvo Alesci, glavni znanstvenik i službenik strategije Beyond Celiac. “Ipak, oni se i dalje slabo razumiju i istražuju.”

Dvije nove studije ističu ograničenja i izazove bezglutenske prehrane kao jedine dostupne opcije i jedinog lijeka za oboljele od celijakije, rekao je Alesci. Oni pokazuju da bezglutenska dijeta ne samo da ne može riješiti neke nedostatke u prehrani kod celijakije, već može nenamjerno pogoršati situaciju tako što postaje veći fokus pacijenta od zdrave prehrana, dodao je. “Ova istraživanja također ukazuju na potrebu liječnika, dijetetičara i zdravstvenih djelatnika da bolje educiraju bolesnike sa celijakijom o nedostatku hranjivih tvari i posljedicama nakon postavljanja dijagnoze”, napomenuo je Alesci.

Nedostatak nutrijenata

Prehrambeni izazovi kod celijakije odavno su prepoznati, ali nizozemska studija koja je pregledala prethodna istraživanja utvrdila je da oštećenja uzrokovana nedostatkom hranjivih tvari nisu dovoljno razjašnjena. Oko 70 posto studija provedeno je u Europi i 13 posto u sjevernoj Americi. Ostalo je učinjeno u Indiji, Izraelu, Australiji i Južnoj Americi.

“Unatoč njihovom kliničkom značaju, nedostaje konsenzus o obrascu i učestalosti nedostatka hranjivih tvari kod osoba oboljelih od celijakije, korisnosti njihove procjene u vrijeme postavljanja dijagnoze i tijekom praćenja”, kaže se u studiji.

Na primjer, nedostatak željeza kod novo dijagnosticiranih bolesnika opisan je u 6 do 82 posto odraslih pacijenata i u 12 do 82 posto djece.

Autori pozivaju na istraživanje koje će istražiti razlike između odraslih i djece i što je još važnije, neliječene i liječene celijakije. Potrebno je dugoročnije istraživanje učestalosti nedostataka određenih hranjivih sastojaka, njihovih zdravstvenih komplikacija i potencijalne uloge suplemenata, napisali su autori iz Medicinskog centra sa Sveučilišta Maastricht.

Napominju i da su trenutno dokazi neuvjerljivi o tome pomažu li suplementi u zacjeljivanju crijeva, korekciji nedostatka vitamina i minerala ili oporavku od drugih stanja. Buduća istraživanja mogla bi pružiti dokaz o vremenu potrebnom da se pacijenti sa celijakijom oporave od prehrambenih nedostataka te razjasniti koji faktori utječu na proces oporavka.

“Ovo bi moglo razjasniti pitanja treba li težiti postizanju bržeg oporavka razine hranjivih tvari u oboljelih od celijakije nakon dijagnoze”, napisali su autori, napominjući da istraživanja mogu također razjasniti je li samo dijeta dovoljna ili su potrebni i dodatci prehrani.

Osobe koje nemaju celijakiju ali slijede bezglutensku prehranu mogu poslužiti kao vrijedna kontrolna skupina u budućim istraživanjima u kojima se želi utvrditi uzrok prehrambenih nedostataka, odnosno je to posljedica dijete ili bolesti.

Istraživanja ukazuju da nedostatak nutrijenata kod novo dijagnosticiranih pacijenata može biti posljedica nedovoljne apsorpcije u tankom crijevu. Oporavak tankog crijeva se događa postupno te za povratak razine nutijenata na normalne vrijednosti nakon postavljene dijagnoze treba proći dovoljno vremena. Razina vitamina B12, folne kiseline, kalcija i magnezija općenito se poboljšavaju kod oboljelih od celijakije koji su na bezglutenkoj prehrani.

Čini se da prehrana bez glutena smanjuje učestalost i ozbiljnost anemije uzrokovanom nedostatkom željeza, ali manjak željeza i dalje je pronađen kod 14 do 41 posto odraslih bolesnika sa celijakijom. „Značajna neravnoteža mikronutrijenata se poboljšava ali ona i dalje ostaje prevladavajući problem na dijeti bez glutena, a deficit željeza je za to dobar primjer“, kaže se u znanstvenom istraživanju.

Čak i pacijenti na bezglutenskoj prehrani kojima je biopsijom dokazana remisija možda i dalje nemaju sve vitamine i minerale jer ih ne konzumiraju u dovoljnoj količini. Znanstveno istraživanje je pokazalo da neki nedostaci u prehrani, na primjer vitamin B6, mogu postati još izraženiji na bezglutenskoj dijeti.

„Cilj budućih istraživanja trebao bi biti ublažavanje simptoma, oporavak crijevne sluznice i uklanjanje posljedica malapsorpcije povezane s celijakijom, istovremeno omogućavajući pacijentima osiguravanje nutricionistički adekvatne prehrane bez glutena“, kaže se u istraživanju.

Nedostatak znanja o pravilnoj prehrani

Istraživači sa Sveučilišta u Padovi u istraživanje su uključili oko 100 pacijenata s asimptomatskom celijakijom i upalnom bolesti crijeva u remisiji iz ambulante Sveučilišta u Padovi, zajedno s 65 zdravih članova kontrolne skupine. Svi sudionici studije ispunili su upitnik čiji je cilj bio mjerenje znanja o pravilnoj prehrani.

Istraživanje je pokazalo da su pacijenti sa celijakijom bili manje sposobni odabrati zdravu hranu u usporedbi s oboljelima od upalnih bolesti crijeva i kontrolnom skupinom. Uz to, bili su manje svjesni prehrambenih preporuka u usporedbi sa zdravom kontrolnom skupinom i manje su mogli prepoznati izvore nutrijenata u usporedbi s pacijentima koji boluju od upalnih bolesti crijeva.

Liječenje celijakije trenutno je usmjereno na izbjegavanje hrane bez glutena, s manje naglaska na prehrambenoj kvaliteti prehrane, kaže se u istraživanju. Kod postavljanja dijagnoze celijakije liječnici bi se trebali usredotočiti ne samo na to koje namirnice treba izbjegavati, već i na provođenje uravnotežene prehrane, napisali su autori istraživanja. Napomenuli su kako njihovi rezultati podržavaju zaključak nizozemskih istraživača da se dijetetičari trebaju usredotočiti i na uravnoteženu prehranu oboljelih od celijakije, a ne samo na uklanjanje glutena.

Prijašnje istraživanje je otkrilo da pacijenti s upalnim bolestima crijeva vide prehranu kao ključnu komponentu u liječenju bolesti unatoč tome što ih je više od polovice izvijestilo da nisu dobili nikakve informacije o pravilnoj prehrani. Prema rezultatima istraživanja u Padovi, unatoč nedostatku informacija, pacijenti s upalnim bolestima crijeva imali su više znanja o pravilnoj prehrani u nego oboljeli od celijakije.

Smatra se da je ovo prvo istraživanje koja je procijenilo nutricionističko znanje koristeći validirani upitnik u velikoj skupini oboljelih od celijakije i usporedilo rezultate s rezultatima bolesnika s drugom imunološki posredovanom bolešću koja uključuje gastrointestinalni trakt, napisali su autori. Nedostatak istraživanja bi moglao biti u tome da je istraživanje temeljeno na anketama, a ne na mjerenju razine hranjivih tvari u krvi, što bi istraživačima dalo stvarniju sliku o tome kako su nutritivni nedostaci povezani sa znanjem o nutrijentima.

Više o ovim istraživanjima možete pročitati ovdje i ovdje.

Izvor: https://www.beyondceliac.org/research-news/studies-point-to-diet-deficiencies/.

Print Friendly, PDF & Email