Krafne

Sastojci:

800 g MIX B brašna (Schar + 50 g za posipati radnu površinu)

50 g tapioke (Farabella)

2 žumanjka

2 cijela jaja

1/2 vrećice praška za pecivo

1 kocka svježeg kvasca

35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)

1 vrećica vanili šećera

100 ml ruma

100 g maslaca (sobne temperature)

550 ml toplog mlijeka

Priprema:

1) Prosijati 850 g brašna, te odmah odvojiti 50g za kasnije za posipanje radne površine.

2) Izmiješati brašno, tapioku i prašak za pecivo.

3) Izmiksati maslac s obje vrste šećera.

4) Izmiješati jaja.

5) Ugrijati 550 ml mlijeka te u njega staviti kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se kvasac digne.

6) Kad je kvasac spreman staviti u brašno maslac, jaja i rum.

7) Lagano dodavati kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksati da se svi sastojci povežu.

8) Kad je tijesto spremno prebaciti ga na radnu površinu, pobrašniti je i još malo tijesto ručno izmijesiti.

9) Da postupak bude lakši tijesto podijeliti na dva ili tri dijela. Razvaljati tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Pomoću čaše ili modle izrezati krafne.

10) Krafne pokriti čistom krpom i pustiti ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će se ljepše dignuti.

11) Kad se krafne dignu, pripremiti lonac s debljim dnom i u njega staviti ulje. Količinu ulja mora biti dovoljna da krafne mogu plivati.

12.) Krafne peći u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih je potrebno okrenuti da budu pečene jednako sa svake strane i paziti da ne zagore.

13) Pečene krafne izvaditi iz ulja i staviti ih na ubrus da se iscijede od viška ulja.

14) Kad se krafne ohlade napuniti ih željenim namazom, predlažemo pekmez od marelice.

Recept: Adrijana Bručić, Bezglutenska radost

Print Friendly, PDF & Email