Sastojci:
800 g MIX B brašna (Schar + 50 g za posipati radnu površinu)
50 g tapioke (Farabella)
2 žumanjka
2 cijela jaja
1/2 vrećice praška za pecivo
1 kocka svježeg kvasca
35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)
1 vrećica vanili šećera
100 ml ruma
100 g maslaca (sobne temperature)
550 ml toplog mlijeka
Priprema:
1) Prosijati 850 g brašna, te odmah odvojiti 50g za kasnije za posipanje radne površine.
2) Izmiješati brašno, tapioku i prašak za pecivo.
3) Izmiksati maslac s obje vrste šećera.
4) Izmiješati jaja.
5) Ugrijati 550 ml mlijeka te u njega staviti kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se kvasac digne.
6) Kad je kvasac spreman staviti u brašno maslac, jaja i rum.
7) Lagano dodavati kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksati da se svi sastojci povežu.
8) Kad je tijesto spremno prebaciti ga na radnu površinu, pobrašniti je i još malo tijesto ručno izmijesiti.
9) Da postupak bude lakši tijesto podijeliti na dva ili tri dijela. Razvaljati tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Pomoću čaše ili modle izrezati krafne.
10) Krafne pokriti čistom krpom i pustiti ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će se ljepše dignuti.
11) Kad se krafne dignu, pripremiti lonac s debljim dnom i u njega staviti ulje. Količinu ulja mora biti dovoljna da krafne mogu plivati.
12.) Krafne peći u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih je potrebno okrenuti da budu pečene jednako sa svake strane i paziti da ne zagore.
13) Pečene krafne izvaditi iz ulja i staviti ih na ubrus da se iscijede od viška ulja.
14) Kad se krafne ohlade napuniti ih željenim namazom, predlažemo pekmez od marelice.
Recept: Adrijana Bručić, Bezglutenska radost