CD SKILLS – što je potrebno ugostiteljima kako bi mogli pripremati jela bez glutena?


Dio aktivnosti na CD SKILLS projektu usmjeren je na pilot projekt “Poboljšanje kapaciteta pružatelja usluga prehrane” u smislu povećanja znanja, kako bi se stvorili preduvjeti za pripremu obroka bez glutena.

Ciljevi tih aktivnosti su:

  • podići svijest o celijakiji i bezglutenskoj prehrani
  • poboljšati kapacitete pojedinih ključnih dionika (HORECA (HOteli, REstorani, CAtering), bolnice, škole, vrtići, domovi za starije) u pripremi hrane bez glutena
  • zaštititi fizičko i mentalno zdravlje te poboljšati kvalitetu života oboljelih od celijakije i njihovih obitelji

Tijekom prve godine projekta održano je 28 radionica sa odabranim dionicima. Uspostavljen je registar dionika sa svrhom obuhvata što više različitih skupina: ustanova i ugostitelja koji pripremaju hranu bez glutena za svoje štićenike ili kupce. Cilj provedenih radionica bio je upoznavanje s problemima i izazovima s kojima se oni susreću te nedostacima na području znanja i raspoloživih informacija.

Informacije sa provedenih radionica iskoristit će se za daljnje planiranje edukativnog događaja za ugostitelje i sve koji pripremaju hranu bez glutena, koji će se održati virtualno početkom 2022. godine. Na pitanje što bi im pomoglo kako bi mogli pripremiti obrok bez glutena, većina intervjuiranih odgovorila je da bi POPIS SIGURNIH BEZGLUTENSKIH PROIZVODA (REGISTAR PROIZVODA BEZ GLUTENA bio od velike pomoći. Neki od drugih odgovora su:

  • Pomoć u identifikaciji kritičnih točaka i mjera za ublažavanje u lancu proizvodnje hrane
  • Jelovnici
  • Upute za pripremu bezglutenskih obroka
  • Izmjene u postupcima javne nabave
  • Pouzdana sljedivost hrane
  • Obrazovanje osoblja
  • Znanje, mlado osoblje treba biti svjesno teških simptoma
  • Više osoblja
  • Više prostora, odvojen prostor za pripremu bezglutenske hrane
  • Bolja oprema

Na ovom pilot projektu surađujemo s partnerima: Općina Maribor, Udruženje Srbije za Celijakiju i Nacionalni institut za zdravlje majki i djeteta Alessandrescu-Rusescu iz Rumunjske.

Više informacija o aktivnostima na projektu pratite na web i Facebook stranici projekta.

Print Friendly, PDF & Email