Celijakija – i što sad?

Upravo ste saznali da imate dijagnozu celijakije. Liječnik vam je rekao da morate prestati jesti gluten i do kraja života držati se stroge bezglutenske dijete. Ako imate sreće, liječnik vas je upoznao sa osnovama bolesti, možda ste čak imali i kratko nutricionističko savjetovanje, a možda su vas uputili da se obratite udruzi oboljelih od celijakije. Kako god dospjeli na ove stranice, na dobrom ste mjestu.

Saznanje da imate celijakiju često izaziva vrtlog emocija, pitanja i zabrinutosti, a šuma novih informacija preplavljuje vas do paralize. Jesu li kruh i tjestenina zauvijek nestali s jelovnika? Jesu li restorani sada zabranjeni? Hoće li mi trebati potpuno nova kuhinja? Kakve psihološke posljedice to nosi? Hoću li ikada više moći putovati? Što će moje dijete jesti u vrtiću, školi, fakultetu? Imam li kakva prava na temelju dijagnoze? Odakle uopće početi? Koje namirnice odabrati?

Činjenica da imate celijakiju svakako mijenja vaš život. Ispočetka će sve biti komplicirano i, vjerojatno će biti trenutaka kada ćete se osjećati ljutito, frustrirano, usamljeno i izgubljeno……sve znamo…svi smo jednom bili na tom mjestu.

No možemo vam odmah reći da nije sve tako crno. S vremenom čovjek nauči živjeti s celijakijom, nauči razlučiti što se smije, a što ne, nauči da ništa nije toliko vrijedno kao njegovo zdravlje i prihvati „svoju“ celijakiju kao novu (najbolju) prijateljicu. A kao sa svakom prijateljicom tako se i sa najboljom ponekad posvađate, pa imate boljih i lošijih dana, ponekad vam ide na živce i voljeli bi da je nema, ali ubrzoo shvatite da je ona tu i da ne odlazi.

Nekima će za prilagodbu trebati više vremena, nekima manje i upravo da bismo vam olakšali početne probleme (ali i u bilo kojem drugom trenutku), mi smo tu zbog vas.

Vjerujemo da ćete na ovom dijelu interneta pronaći puno korisnih savjeta, recepata i informacija o celijakiji i kako imati sretan život s celijakijom.

Za početak:

Print Friendly, PDF & Email