„O vježbanju i kuhanju bez glutena“

Novu godinu na projektu „Ni u tragovima– Brigom za zdravlje osoba s celijakijom“ započeli smo 26. siječnja događajem „O vježbanju i kuhanju bez glutena“, kojim smo još jednom željeli ukazati na važnost cjelovite brige za fizičko i mentalno zdravlje.

Amalija Jurjević Delišimunović, CeliVita – Život s celijakijom

Mag. cin. et bacc. physioth. Sandro Venier iz Venier – Centra za rehabilitaciju ozljeda i boli i član CeliVitinog stručno-savjetodavnog odbora svojim je predavanjem „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“  oboljelima od celijakije i članovima njihovih obitelji pružio pregršt korisnih informacija o utjecaju bolesti na fizičko stanje organizma, značaju redovite tjelovježbe te vrstama i intenzitetu vježbi koje bi oboljeli trebali prakticirati. Predavanje je bilo popraćeno demonstracijom vježbi  i nizom praktičnih savjeta u interaktivnom dijelu. Jedva čekamo primijeniti naučeno! Snimku predavanja može pogledati OVDJE.

mag.cin. et bacc. phsyioth. Sandro Venier, Venier – Centar za rehabilitaciju ozljeda i boli

O kuhanju bez glutena govorili smo u drugom dijelu događanja, predstavivši brošuru-kuharicu Fini i zdravi obroci bez glutena za vrtić i školu. Namijenjena je roditeljima predškolske i školske djece kao svakodnevna pomoć u organizaciji bezglutenske prehrane, no i kao izvor inspiracije svim oboljelima i onima koji su iz bilo kojeg razloga na prehrani bez glutena. Kreativne i ukusne obroke osmislio je nutricionistički tim Nutriconsult d.o.o. pod vodstvom Nenada Bratkovića, mag.nutr., univ.mag.pharm, a na tragove glutena i vitamine deficitarne kod oboljelih verificirao naš partner na projektu Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Brošura-kuharica sadrži i tablicu preporučenih dnevnih unosa po dobnim skupinama za folnu kiselinu i vitamin B12 te tablicu rizičnih i dopuštenih namirnica.

Potražite i vi slasne recepte u brošuri-kuharici „Fini i zdravi obroci bez glutena za vrtić i školu!

A za ugodno druženje nakon službenog dijela pobrinuo se naš dugogodišnji partner KATA gluten free  i počastio nas ukusnim bezglutenskim zalogajima. Hvala!

Print Friendly, PDF & Email