Projekt “Ni u tragovima” u Zadru

Na samom kraju ožujka i početku travnja posjetom Zadru završili smo dvije kampanje projekta Ni u tragovima – Brigom za zdravlje oboljelih od celijakije.

KAMPANJA “CELIJAKIJA U VRTIĆU I ŠKOLI”

31. ožujka 2023. u Gimnaziji Jurja Barakovića u Zadru održano je zadnje predavanje “Celijakija u vrtiću i školi” istoimene kampanje.

Dobar odaziv pripadnika ciljanih skupina – osnivača i odgojno-obrazovnih djelatnika – dokaz je aktualnosti i važnosti tema inkluzije i potrebe osiguravanja prehrane djeci s celijakijom, ali i ostaloj djeci s posebnim prehrambenim potrebama.

U prvom dijelu predavanja doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas iz Opće bolnice Zadar pružila je sudionicima korisne i edukativne informacije o celijakiji, njezinim simptomima i terapiji – prehrani bez glutena, o mogućim posljedicama neliječene celijakije te o drugim stanjima vezanim uz konzumiranje glutena.

U nastavku predavanja predstavnici Udruge CeliVita-Život s celijakijom ukazali su na važnost inkluzije i uvođenje inkluzivne prakse u odgojno-obrazovne ustanove, dok je predstavnica osječke podružnice predstavila primjer dobre prakse osiguravanja bezglutenske prehrane za djecu u osječkim školama.


KAMPANJA “VAŽNOST FIZIČKE AKTIVNOSTI U PREVENCIJI KOMPLIKACIJA CELIJAKIJE KOD DJECE I ODRASLIH”

1. travnja 2023. u prostorima Gradske knjižnice Zadar mag. cin. et bacc. physioth. Sandro Venier, član CeliVitinog stručno-savjetodavnog odbora iz Venier – Centra za rehabilitaciju ozljeda i boli održao je predavanje „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“, posljednje u ciklusu predavanja istoimene kampanje. Sudionici, većinom pripadnici ciljane skupine oboljelih, su imali prilike čuti korisne informacije o utjecaju bolesti na fizičko stanje organizma, značaju redovite tjelovježbe te vrstama i intenzitetu vježbi koje bi trebali prakticirati. Predavanje je bilo popraćeno demonstracijom vježbi i nizom praktičnih savjeta u interaktivnom dijelu.

Zainteresiranost publike za oba predavanja, međusobna razmjena iskustva i inicijativa za djelovanje udruge još jednom su posvjedočili potrebu organiziranog djelovanja na području edukacije pripadnika različitih skupna uključenih u život osoba s celijakijom – osnivača i stručnih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova koje djeca pohađaju, samih oboljelih i članova njihovih obitelji te, u konačnici, njihove šire okoline koja inkluzivnim ponašanjem može njihov život učiniti lakšim i kvalitetnijim.

Zahvaljujemo Zadarskoj županijiGradu Zadru i Gradskoj knjižnici Zadar koji su nam aktivnom podrškom omogućili i olakšali provođenje ove važne aktivnosti te bistrou Fetiš koji nam je osigurao bezglutensko osvježenje.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge CeliVita – Život s celijakijom.

Print Friendly, PDF & Email