NuT kampanja “Celijakija u vrtiću i školi” u Zagrebačkoj županiji

24.03.2023. u prostorima Osnovne škole Pavao Belas u Brdovcu održano je predavanje “Celijakija u vrtiću i školi” u okviru istoimene kampanje projekta Ni u tragovima – Brigom za zdravlje oboljelih od celijakije.

Predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno osnivačima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalima uključenim u odgoj i obrazovanje djece Zagrebačke županije, koji su se, prepoznavši važnost i aktualnost teme, odazvali u velikom broju.
Sudionici su kroz predavanje liječnika Maria Mašića, dr. med, specijalista pedijatra, iz Klinke za dječje bolesti Zagreb, imali prilike dobiti korisne i edukativne informacije o celijakiji, njezinim simptomima i terapiji – prehrani bez glutena, mogućim posljedicama neliječene celijakije te se ujedno informirati i o drugim stanjima vezanim uz gluten.

U nastavku predavanja Ida Čarnohorski, potpredsjednica CeliVite svojim izlaganjem ukazala je na važnost inkluzije i uvođenje inkluzivne prakse u odgojno – obrazovnim ustanovama, dok je Ivana Šibalić, predstavnica osječke podružnice predstavila primjer dobre prakse U nastavku predavanja predstavnici Udruge CeliVita-Život s celijakijom ukazali su na važnost inkluzije i uvođenje inkluzivne prakse u odgojno-obrazovne ustanove, dok je predstavnica osječke podružnice predstavila primjer dobre prakse osiguravanja bezglutenske prehrane za djecu u osječkim školama.

Na kraju smo se počastili bezglutenskim zalogajčićima koji nam je osigurala KATA gluten free.

Odaziv publike, interakcija sudionika i međusobna razmjena iskustva i inicijativa ponovno su dokazali potrebu za organiziranim djelovanjem na području unapređenja uvjeta života oboljelih od celijakije i podizanja svijesti o njihovim potrebama.


Zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji – Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje te našim domaćinima – Osnovnoj školi Pavao Belas u Brdovcu, posebice ravnatelju Andreju Pekliću i pedagoginji Sanji Huljić na pomoći i toploj dobrodošlici!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge CeliVita – Život s celijakijom.

Print Friendly, PDF & Email