Projekt “Ni u Tragovima” u Slavoniji

Kampanja “Celijakija u vrtiću i školi” projekta Ni u tragovima – Brigom do zdravlja oboljelih od celijakije krenula je s realizacijom u Slavoniji. U Vinkovcima 22.rujna i Osijeku 23.rujna održana su predavanja namijenjena stručnim službama vrtića i škola, nastavnicima i odgojiteljima.

Predavanje “Celijakija u vrtiću i školi” u Vinkovcima 22.09.2022.
Predavanje “Celijakija u vrtiću i školi” u Osijeku 23.09.2022.

Uz sudjelovanje liječnika Maria Mašića, dr. med., predsjednice udruge Amalije Jurjević Delišimunović, potpredsjednice udruge Ide Čarnohorski te voditeljice projekta Vesne Bradamante, posjetitelji su imali prilike dobiti korisne i edukativne informacije ne samo o celijakiji i provedbi prehrane bez glutena, već i o važnosti i potrebi provođenja inkluzivne prakse u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Ida Čarnohorski, dr.med. Mario Mašić i Vesna Bradamante u Vinkovcima
Vesna Bradamante, dr.med. Mario Mašić, Ida Čarnohorski i Amalija Jurjević Delišimunović

Zainteresiranost publike, međusobna razmjena iskustva i inicijativa za nastavak postojećih aktivnosti udruge i razvoj novih dokaz su potrebe organiziranog djelovanja na području podizanja svijesti o potrebama oboljelih te očuvanja njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Kampanja projekta „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“ započela je u 24. rujna u Osijeku istoimenim predavanjem Sandra Veniera, mag. cin. et bacc. physioth., iz Venier – Centra za rehabilitaciju ozljeda i boli. Predavanje je bilo namijenjeno osobama na prehrani bez glutena, posebice oboljelima, a posjetitelji su mogli vidjeti i demonstraciju vježbi namijenjenih oboljelima.

Predavanje ” „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih“, Sandro Veniera, mag. cin. et bacc. physioth.

Ovim nadasve korisnim i edukativnim predavanjem smo još jednom osvijestili važnost cjelovite brige za fizičko i mentalno zdravlje, što podrazumijeva i redovitu fizičku aktivnost.

Zahvaljujemo Vukovarsko-srijemskoj te Osječkoj-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku i našoj osječkoj podružnici na pomoći u organizaciji ove aktivnosti.

Oba predavanja bila su dobro medijski popraćena.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge CeliVita – Život s celijakijom.

Print Friendly, PDF & Email