Germ knedle bez glutena

Sastojci:

1 kg Schӓr MIX B brašna

5 žlica šećera

2 čajne žličice psilijuma

2 jaja

2 vrećice suhog kvasca

60 g omekšanog maslaca

740 ml toplog mlijeka

džem od šljiva za punjenje knedli

Priprema:

Sve sastojke izmiješati mikserom (u brašno staviti sve suhe sastojke, promiješati ih i dodati mokre, miješati spiralnim nastavcima).

Kada dobijete lijepo, glatko i mekano tijesto (malo je ljepljivije, no ako je preljepljivo dodajte mrvicu brašna), ostaviti ga u posudi da se diže cca 1 sat ili dok ne udvostruči veličinu.

Kada je tijesto naraslo, podijeliti ga na onoliko komada koliko želite knedli, odnosno kakve veeličine ih želite. Tijesto možete kidati i formirati knedle ili formirati valjak, podijeliti ga na željeni broj dijelova, formirati u kuglu pa rastanjiti i u sredinu svakog dijela staviti žličicu džema od šljiva. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepe i formirajte okruglice.

Knedle složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta.

Kuhajte ih 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene (neki recepti kažu da se mogu kuhati i u loncu s kipućom posoljenom vodom 7-10 minuta). Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane: zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove, a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte. Obzirom da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice.

Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite mljevenim makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.

Umak od vanilije:

800 ml mlijeka

100 ml vrhnja za šlag

šećera po želji

pola vrećice pudinga od vanilije

aroma vanilije (po želji)

Prašak za puding pomiješati sa šećerom i nekoliko žlica mlijeka. Mlijeko pomiješati s vrhnjem za šlag i staviti da zakipi. Kada zakipi dodati puding i miješati dok ne dobijete umak željene konzistencije. Ukoliko je umak pregust, dodati još mlijeka.

Recept: Amalija Jurjević Delišimunović

Print Friendly, PDF & Email