Bezglutenska kuhinja


Kako bi mogli provoditi striktnu bezglutensku prehranu, važno je proizvesti siguran bezglutenski obrok. Prije svega potrebno je stvoriti sigurno okruženje za pripremu istog, a to znači dekontaminirati i reorganizirati kuhinju bilo da se radi o vlastitom kućanstvu, ako ste domaćin bezglutenskom gostu ili ako ste ugostitelj ili institucionalna kuhinja.

ZA KUĆANSTVA

100% bezglutensko kućanstvo

Idealno bi bilo 100% „bezglutensko kućanstvo“, pri čemu ne samo da možemo biti sigurni, nego možemo biti i opušteniji, jer ne moramo brinuti o mogućoj usputnoj kontaminaciji. 100% bezglutensko kućanstvo naročito je preporuka u situacijama kada u istom kućanstvu žive mala djeca koja se ne znaju i ne mogu pridržavati striktnih pravila prilikom prehrane koju nalaže celijakija. Kako organizirati sigurnu bezglutensku kuhinju, pogledajte u kratkom videu koji je kreiran u okviru Focus in CD projekta, i prilagođen na hrvatski u okviru CD Skills projekta, a detaljnije upute pročitajte u nastavku teksta.


“Paralelno” kućanstvo

Često iz financijskih ili raznih drugih razloga 100% bezglutensko kućanstvo nije izvedivo, a ponekad niti praktično. U slučaju „paralelnog kućanstva“ (glutenskog i bezglutenskog) potrebno je posvetiti veću pažnju prilikom pripreme obroka bez glutena na načina da JELO I NAMIRNICE BEZ GLUTENA TAKVIMA I OSTANU!

Kako bi osigurali da ste sigurni i kada dijelite kućanstvo s osobama koje konzumiraju gluten pratite naših 7 koraka do sigurnog “paralelnog” kućanstva.


U GOSTIMA

Naša tradicija druženja, proslava, domjenaka i privatnih slavlja uvijek je vezana za okupljanja oko stola bogatog hranom i pićem. Osobe koje ne konzumiraju gluten vesele se druženju kao i svi ostali …. sve do onog trenutka dok ne pomisle na hranu. Jednako je i s domaćinom bezglutenskog gosta. Govoreći jezikom hrane, recept za odnos domaćina i gosta bez stresa uključuje otvoren razgovor, dobro informiranje i nekoliko dobronamjernih uputa iz našeg Vodiča za sretan odnos domaćina i bezglutenskog gosta.


ZA UGOSTITELJE i INSTITUCIONALNE KUHINJE

Ako pitate bilo kojeg celijakičara što mu predstavlja najveći problem u svakodnevnom životu s celijakijom, jedenje van kuće naći će se među tri najčešća odgovora. Bilo da se radi o odlasku u restoran, bistro, bolnicu, školu, vrtić ili menzu problem je naći sigurno odredište.

Osim striktnih 100% bezglutenskih lokacija za koje smo sigurni, a koje možete naći na našoj karti bezglutenskih lokacija, postoje i restorani koji nude posebne menije, npr. veganske, košer i sl. Međutim, među njima je još uvijek jako malo restorana s ponudom bez glutena u kojima je osoblje upoznato s pravilima bezglutenske prehrane i gdje osobe koje boluju od celijakije mogu dobiti obrok pripremljen na siguran način od sigurnih, bezglutenskih sastojaka. Ako ste ugostitelj i tražite svoju priliku, a voljni ste uložiti napor u nove usluge koje bi privukle ne samo celijakičare i ostale na zdravstveno uvjetovanoj prehrani bez glutena, već i članove njihovih obitelji, prijatelje i sve one koji žele probati nešto novo i ukusno, a pripremljeno po najvišim higijenskim standardima, više informacija potražite u Vodiču za pripremu hrane bez glutena, namijenjenu upravo vama. Ista pravila i smjernice vrijede i za sve institucionalne kuhinje koje među svojim korisnicima imaju osobe na zdravstvenu uvjetovanoj prehrani bez glutena.

Vodič i plakat u nastavku razvili smo s partnerima na projektu CD SKILLS.

Print Friendly, PDF & Email