Necelijakična nealergijska osjetljivost na gluten

U posljednje vrijeme je postalo jasno da postoje osobe koje reagiraju na hranom unesen gluten bez dokazane alergijske ili autoimune reakcije. To stanje se generalno naziva necelijakična nealergijska osjetljivost na gluten ili jednostavno rečeno: intolerancija (osjetljivost) na gluten te se razlikuje od celijakije i alergije na pšenicu.

Intolerancija na gluten je pojam koji uključuje pojavu određenih simptoma koji se povezuju s unosom glutena i koji mogu jako nalikovati na simptome celijakije (napuhnutost, bolovi u trbuhu, povremeni proljevi i sl.), ali osobe nemaju pozitivna protutijela tipična za celijakiju i nemaju oštećenje sluznice tankog crijeva. Osobe s intolerancijom glutena nemaju povišen rizik javljanja komplikacija neliječene celijakije. Također, nema laboratorijskog testa koji jasno razgraničava intoleranciju glutena od drugih poremećaja sa sličnim simptomima (npr. sindrom iritabilnog crijeva, dispepsija i drugi funkcijski abdominalni poremećaji u kojih ne postoji jasno oštećenje strukture probavnog sustava). Kako dio odraslih osoba koje imaju simptome koji bi se mogli povezati s intolerancijom glutena ima i simptome koji ukazuju na moguću nepodnošljivost fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola (tzv. „FODMAPs”), vrlo je često smanjenje tegoba nakon eliminacije glutena, odnosno pšenice u osoba koje imaju narazličitije probavne simptome. Kako u dijela osoba postoji i placebo-učinak određene dijete, u praksi je ponekad vrlo teško objektivizirati navedena stanja.

Autor: Dr.sc. Zrinjka Mišak, dr.med – Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb

Print Friendly, PDF & Email