U posjetu sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Ovog studenog posjetili smo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pocedulić koje se nalazi u Gornjem Kućanu pokraj Varaždina i Udrugu oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Posjet je organiziran u sklopu projekta CD Skills s ciljem širenja mreže partnera u Registru bezglutenskih proizvoda, kao i s ciljem promocije rezultata projekta te povezivanja s ostalim udrugama u Hrvatskoj.

Naši domaćini iz OPG Pocedulić , uputili su nas u proizvodni proces bezglutenskih proizvoda od heljde. Pokazali su nam širok asortiman bezglutenskih proizvoda od heljde, ali i proso i sjemenke maka koje također uzgajaju. Vlasnici veliku pažnju posvećuju smanjivanju rizika od križne kontaminacije glutenom. Heljda se prerađuje u izdvojenom objektu, skladišti se u posebnim silosima, a za žetvu se koristi poseban kombajn. Zanimljivo je napomenuti da OPG Pocedulić maksimalno iskorištava biljku heljde pa tako zrna heljde koriste kao glavnu sirovinu, ljuskice koje omataju zrno koriste za izradu jastuka od heljde, a ostatak biljke za zelenu gnojidbu. Svi proizvodi od heljde kao i proso i sjemenke maka prolaze analizu na gluten i stavljaju se na tržište pod oznakom prekriženog klasa i izjavom „bez glutena“ na deklaraciji. Veselimo se budućoj suradnji s OPG Pocedulić i preporučamo da i sami posjetite „Kuću Varaždinske heljde“.

Predsjednica i potpredsjednica CeliVite u posjetu “Kući Varaždinske heljde”

Glavni cilj putovanja bilo je predstavljanje naših aktivnosti Udrugu oboljelih od celijakije SZH. U mjestu Strahoninec nedaleko od Čakovca, u njihovom središtu, prezentirali smo naše aktivnosti vezane uz projekt CD Skills članovima udruge i svima zainteresiranima. Predstavili smo alate za e-učenje, registar bezglutenskih proizvoda, platformu za edukaciju ugostitelja i kartu Podunavlja s bezglutenskim lokacijama. Naglasak je bio na uključivanju naših partnera iz sjeverozapadne Hrvatske u inicijative koje se odnose na poboljšanje kvalitete života oboljelih od celijakije na razini cijele Hrvatske kao i produbljivanju suradnje. U neformalnom druženju nakon prezentacije mogli smo odgovoriti na sva pitanja vezana uz projektne aktivnosti. Udruga oboljelih od celijakije SZH uspjela je nametnuti temu celijakije kao važnog javnozdravstvenog problema u svojoj sredini i izborila se za podršku od strane lokalne zajednice. Želimo im puno uspjeha u budućnosti i nadamo se intenzivnijoj suradnji.

U posjetu Udruzi oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske
Print Friendly, PDF & Email