Nove smjernice HZZO-a o izdavanju brašna na recept – NOVO!

IZMJENA 11.05.2021:

Nakon intervencije došlo je do izmjena kriterija za propisivanje namirnica bez glutena, odnosno do vraćanja na staro. To znači da ipak nije potreban nalaz specijaliste gastroenterologa ne stariji od godinu dana i da nalaz može biti izvan ugovorne bolničke ustanove. Promjene se odnose samo na 5 vrsta bezglutenskog brašna koje se propisuje uz dijagnozu celijakije. I ova informacija dostupna je u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske,  odnosno na www.cezih.hr, točnije na http://www.cezih.hr/dokumenti/Obavijest_530-02-21-01-01,338-01-10-01-21-168,11.05.2021.pdf .
Unatoč tome što za propisivanje brašna liječnicima obiteljske medicine više ne treba „svježi“ nalaz, mi svakako sugeriramo da redovito odlazite na kontrolne preglede, pogotovo ukoliko niste bili duže vrijeme.


U Narodnim novinama 33/2021 od 01.04.2021. u sklopu “Odluke o izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje” objavljene su nove smjernice HZZO-a (službene oznake VS16) o izdavanju bezglutenskog brašna na recept koje glase:

“Za propisivanje na recept Zavoda preporuku mora dati specijalist gastroenterolog iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove.Potrebu za nastavkom primjene utvrđuje specijalist gastroenterolog iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove koji je obvezan svakih 12 mjeseci procijeniti učinak i potrebu za nastavkom primjene.”

To za sve oboljele znači da preporuku za propisivanje brašna na recept mora dati specijalist gastroenterolog iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove kao i to da potrebu za nastavkom primjene propisivanja brašna na recept također utvrđuje specijalist gastroenterolog iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove, što u praksi znači da oboljeli moraju barem jednom godišnje obaviti pregled kod liječnika specijaliste gastroenterologa koji radi u ugovornoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi i koji će utvrditi potrebu za nastavkom primjene brašna na recept

Također, to znači da se nalazi iz drugih zemalja ili privatnih poliklinika moraju verificirati kod liječnika specijaliste gastroenterologa iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove.

Ove nove smjernice počinju važiti od 01.07.2021., a do tada bi oboljeli trebali moći dobiti recept za brašno od svog izabranog liječnika obiteljske medicine (OM) (moguće je da neki liječnici OM nisu upoznati s datumom do kojeg mogu izdavati recepte za brašno po starom, pa ih se treba uputiti na obavijest HZZO-a od 06.04.2021. u kojoj je ovo navedeno i dostupno je na www.cezih.hr). Od 01.07.2021., prilikom izdavanja brašna na recept nalaz gastroenterologa ne smije biti stariji od godinu dana.

Od trenutka kada smo saznali za nove smjernice HZZO-a, zatražili smo službeno očitovanje HZZO-a u svezi primjene navedenih smjernica, te smo, paralelno s tim, stupili u kontakt s nadležnim gastroenterološkim društvima Hrvatskog liječničkog zbora, Referentnim centrima i drugim udrugama oboljelih od celijakije s područja Republike Hrvatske, kako bismo dogovorili i poduzeli zajedničke aktivnosti u cilju promjene smjernica VS16.  Na sastanku stručno-savjetodavnog odbora Udruge, 04.05.2021. na dogovoreno je da će se poduzeti koraci s ciljem prolongiranja primjene smjernica i ublažavanja nekih njenih dijelova, od strane stručnih gastroenteroloških društava, referentnih centara za celijakiju i udruga. Jedan od zahtjeva prema HZZO-u i nadležnim institucijama biti će hitna uspostava registra osoba oboljelih od celijakije.

Do eventualnih promjena navedenih smjernica želimo vas ohrabriti da bez obzira na ove smjernice, koje nam svima donose dodatne i nepotrebne komplikacije, i dalje nastavite s provođenjem striktne bezglutenske prehrane kako ne biste narušili svoje zdravlje.

Evo nekoliko informacija kako si pomoći?

  • S obzirom na kratak rok do 30.6. do kada vrlo vjerojatno nećete stići obaviti pregled specijaliste, od liječnika OM tražite uputnicu A5 i pošaljite ju mailom specijalistu kod kojeg se “vodite” da vam napiše dalju preporuku za brašno koju ćete onda poslati svom liječniku OM ili će mu ga poslati direktno specijalist. U ovom trenutku je nužno da specijalist bude iz ugovorne bolničke ustanove, odnosno da ima svoju šifru u centralnom sustavu na koju se liječnik OM može pozvati prilikom izdavanja recepta. Neke ustanove su se već organizirale same ili na inicijativu lokalnih udruga i obrađuju povećan priljev takvih uputnica za svoje pacijente. Na žalost, ima i primjera gdje suradnja izostaje.
  • Najveći potencijalni problemi vide se oko priznavanja uputnice A5 ukoliko dugo niste bili na kontroli ili vas specijalist kojem šaljete uputnicu A5 nikada nije vidio. Na žalost, u tom slučaju vam vrlo vjerojatno neće primiti uputnicu A5 (što s medicinske strane i vjerodostojnosti liječnika ima opravdanja), već ćete morati čekati pregled “uživo” i do tada plaćati brašno.

Nadamo se da će vam ove informacije pomoći da prebrodite ovu novonastalu situaciju. Naglašavamo još jednom, iznimno je važno da i dalje nastavite s provođenjem striktne bezglutenske prehrane, makar to značilo kupovanje brašna ili pripremu obroka koji ne uključuju brašno. Preporuku o kontroli jednom godišnje kod specijalista gastroenterologa smatrajte dobrom stvari i nastojte zakazati kontrolni pregled radi vaše dobrobiti, makar se dobro osjećali i nemate tegobe. S time se slažu i naše stručne savjetnice i članice stručno-savjetodavnog odbora udruge.

Print Friendly, PDF & Email