Izvještaj s mjeseca svjesnosti o celijakiji 2022.

Na kraju još jednog mjeseca svjesnosti o celijakiji, ove godine konačno uživo, donosimo pregled izvršenih aktivnosti.

Schär Food Truck u Zagrebu7.5.2022.

U prekrasnom ambijentu Rougemarin parka u Zagrebu, sudjelovali smo kao savjetnici u organizaciji manifestacije Schär Food Truck gdje smo kuhare i konobare restorana Rougemarin educirali o pravilnoj pripremi bezglutenskog obroka bez kroskontaminacije, pomogli u osiguravanju sigurnih namirnica za pripremu obroka te kao savjetodavna podrška oboljelima na licu mjesta.

Više o 300 prijavljenih imalo je prilike kušati bezglutenski menu koji je specijalno za ovaj event osmislio rougemarin.hr restoran, sudjelovati u degustacijama i nagradnim igrama, nabaviti promo pakete po posebno sniženoj cijeni, a za najmlađe je bila osigurana profesionalna animacija. Mi smo na našem info štandu odgovarali na pitanja i bili na raspolaganju za sve savjete za život s celijakijom! Hvala tvrtkama Dr. Schär AG/SPA, pridruženom partneru na Interreg projektu CD SKILLS, i Salvia d.o.o, zastupniku i distributeru za Hrvatsku, na pozivu i suorganizaciji.

Kuharska radionica s Adrijanom za djecu 5-11 godina i mlađe10.5.2022.

Gledati naše male članove kako se smiješe i uživaju u zajedničkom druženju, dok pripremaju i kušaju hranu, jedna je od stvari koje nas najviše zadovoljavaju….Biranje između svega što se nudi za stolom bez provjere, objašnjavanja i pitanja da li smiju…rijetko im se pruža prilika biti samo obično dijete.

Pod vodstvom naše članice Adrijane, autorice bloga Bezglutenska radost, desetak djece u dobi 5-11 godina učilo je kako napraviti muffine od mrkve i pizzu. Hvala svim polaznicima radionice i Adrijani koja nam je pomogla da napravimo još jedan korak naprijed prema inkluzivnom okruženju za djecu oboljelu od celijakije i dugoročno zaštitimo njihovo psihičko i fizičko zdravlje

Simpozij “Zdravi stilovi života” u Požegi14.05.2022.

Na poziv partnera na Interreg projektu CD SKILLS, KDB Zagreb, naša Maja održala je predavanje na temu “Uloga udruge u životu oboljelih” na međunarodnom kongresu “14. Štamparovi dani – zdravi životni stilovi” u Požegi. Panel rasprava nakon predavanja pokazala je da postoji velik interes za temu celijakije.

Predavanje i tribina “Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom”16.05.2022.

Središnji događaj mjeseca celijakije 2022. bilo je stručno predavanje “Znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije” održano u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) namijenjeno osobama s celijakijom, skrbnicima/roditeljima djece s celijakijom, članovima obitelji te predstavnicima tijela javne vlasti. Događaj je organiziran u okviru Interreg projekta CD SKILLS, a podržan od strane Društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (HDPGHP) i Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD). Članovi našeg Stručno-savjetodavnog odbora doc dr. sc. Zrinjka Mišak, dr. med., prof dr. sc. Silvija Čuković-Čavka, dr. med. te Nenadd Bratković, magistar nutricionizma, univ. magistar fitofarmacije i dijetoterapije održali su vrlo zanimljiva predavanja s naglaskom na važnost pridržavanja prehrane bez glutena kod pacijenata s celijakijom te na čimbenike koji utječu na provedbu te striktne i zahtjevne prehrane, a potpredsjednica udruge Ida Čarhohorski predstavila je Registar proizvoda bez glutena, prvi takav alat na našim prostorima koji će nakon nadopune biti dostupan svima i omogućiti nam bolju navigaciju kroz život s celijakijom. Registar je nastao kao rezultat pilot projekta unutar Interreg projekta CD SKILLS.

Okrugli stol na temu “Koji sve čimbenici utječu na provedbu striktne prehrane bez glutena i kako njima upravljati?” pružio je odgovore na pitanja koja muče većinu oboljelih i otvorio nove teme o kojima je potrebno promišljati i raditi kako bi se poboljšala sveobuhvatna skrb oboljelih.

Na kraju smo se u opuštenoj atmosferi počastili bezglutenskim proizvodima tvrtke Jupiter promocija d.o.o. koja se krije iza poznatog bezglutenskog branda Katin kruh bez glutena

Drago nam je da je događaj bio dobro i medijski popraćen, te se nadamo da će se time javnost još više senzibilizirati s problemima i potrebama osoba s celijakijom, odnosno svih onih koji se iz medicinskih razloga moraju pridržavati bezglutenske prehrane.

Kuharska radionica s Adrijanom za djecu 12-18 godina17.5.2022.

“Na mladima svijet ostaje” izreka je koju mi u CeliViti ne shvaćamo olako svjesni činjenice da djeca i mladi celijakičari na svom putu imaju jednu dodatnu prepreku. Iako mnogi od njih već samostalno pripremaju bar dio svojih obroka, naučiti ih kako raditi sa bezglutenskim brašnom odnosno napraviti SVOJU pizzu i kruh postao je cilj koji smo si postavili zajedno s našom članicom Adrijanom, autoricom bloga Bezglutenska radost.

Na kuharskoj radionici sudjelovalo je 10-tak mladića i djevojaka koji su uspješno savladali sve kulinarske zadatke, ali pored toga željeli su dobiti i neke druge odgovore vezane za život s celijakijom. Izlazim s prijateljima i moram ponijeti nešto hrane sa sobom. Što trebam pripremiti? Kako si mogu napraviti zdravu pizzu bez glutena? Kako da si napravim pizzu koja izgleda i djeluje poput glutenske? Htjela bih poljubiti dječaka/djevojčicu, ali ne znam kako da mu/joj kažem da ne bi smio/la jesti glutensko pecivo prije… samo su neka od konkretnih životnih pitanja o kojima smo raspravljali.

Nakon dvije godine nenormalne distance, i ovim se pokazalo da druženje uživo mladima iz osjetljive skupine pruža nužnu potporu, i gdje oni mogu lakše izraziti svoje osjećaje, brige, razmijeniti misli, iskustva i savjete. Mi smo iznimno ponosni što možemo s njima koračati na tom putu.


8. međunarodni kongres nutricionista 19.-21.5.2022.

Interdisciplinaran pristup skrbi za osobe s celijakijom jedini je koji može polučiti dobre rezultate, stoga nam je važna suradnja i povezivanje, kao i svaka prilika za razmjenu informacija i znanja sa stručnjacima nutricionistima. Ove godine bila nam je velika čast i zadovoljstvo kroz oba naša europska projekta sudjelovati na 8. međunarodnom kongresu nutricionista, centralnom znanstveno-stručnom skupu iz područja nutricionizma i dijetetike u regiji, koji se od 19.-21.5.2022. održao u Zagrebu.

Zahvaljujemo organizatorima, Hrvatskom savezu nutricionista, na pozivu i prilici da u sekciji “Public health nutrition – Great results!” progovorimo o izazovima skrbi za osobe s celijakijom, ali i alatima te rješenjima koje smo producirali kroz Interreg projekt CD SKILLS. Doc. dr. sc. Zrinjka Mišak iz KDB Zagreb je tako upoznala prisutne s osnovnim činjenicama o celijakiji i strogoj bezglutenskoj prehrani kao jedinom lijeku te prezentirala alate za e-učenje za pacijente i zdravstvene djelatnike, kao rješenja koja će pomoći oboljelima u razumijevanju bolesti i principa stroge prehrane bez glutena, a zdravstvenim profesionalcima u bržem i lakšem prepoznavanju bolesti. Voditeljica projekta za udrugu CeliVita, Ida Čarnohorski, predstavila je web aplikaciju Registar bezglutenskih proizvoda kao alat čija je svrha poboljšati sigurnost i kvalitetu života osoba na strogoj bezglutenskoj prehrani te pozvala sve ključne zainteresirane strane-proizvođače, tijela javne vlasti i krajnje korisnike na podršku i suradnju, kako bi se baza sigurnih bezglutenskih proizvoda nastavila redovito proširivati i održavati.

U sklopu projekta Organizacijom i znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa jačali smo svoje kapacitete na mnogobrojnim radionicama i predavanjima iz područja nutricionizma zajedno sa partnerom na projektu Zagrebačkim dijabetičkim društovom.

Kuharska radionica s Adrijanom za odrasle članove31.5.2022.

Kako djeca i mladi, tako i odrasli trebaju podršku u nošenju sa dijagnozom celijakije stoga ih ni ovaj put nismo zaboravili. Za kraj mjeseca celijakije, u Zagrebu smo, ponovno pod vodstvom naše Adrijane, održali kuharsku radionicu za odrasle, što oboljele, što roditelje/skrbnike oboljele djece.

Na radionici su studentice Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu predstavile edukativne materijale o najčešćim nutritivnim deficitima kod oboljelih od celijakije te kako ih prirodnim putem nadomjestiti te nekolicinu recepata cjelovitih obroka.

Sve te naše radionice kuhanja posebno volimo jer osim što nešto novo naučimo i podružimo se, na kraju i sve finoga što smo napravili i zajedno pojedemo ili ponesemo doma.

Kuharska radionica u Osijeku31.5.2022.

U isto vrijeme kada se održavala radionica za odrasle u Zagrebu, naša osječka podružnica, nakon zabrana, mjera i izolacija, održala je svoju radionicu pripreme bezglutenskih obroka. Pod stručnom rukom naše članice Vedrane upijali smo recepte i savjete u izradi kruha, domaćih rezanaca, langošica, bureka i biskvita za torte. Ne znamo tko je bio sretniji, naši mladi članovi koji su miksali, mijesili i sve isprobavali, ili mi odrasli koji smo opet nešto novo naučili i razmijenili iskustva. Prostor za domaćinstvo omogućilo nam je Pučko otvoreno učilište Osijek na čemu im od srca zahvaljujemo.


ZA KRAJ – ZNANJE KAO SUPERMOĆ U BORBI PROTIV NEPRIJATELJA BR.1 – GLUTENA!

Za kraj mjeseca svjesnosti želimo prenijeti jedno dječje iskustvo mjeseca celijakije. Naša Sara (10 godina) jedna je od onih koja je u svibnju-mjesecu svjesnosti o celijakiji, zajedno sa svojim roditeljima usvojila nova znanja i vještine za život s celijakijom. Predavanja i radionice, organizirane za djecu i odrasle s celijakijom, ove godine provodili smo pod motom „Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom“. Znanje nam omogućava da preuzmemo kontrolu i odagnamo strah. Sara će odrastati s celijakijom bez straha, a to lijepo ilustrira i crtež koji je podijelila s nama.

Hvala ti, Sara, i samo tako dalje!

I TI uči o celijakiji i životu s celijakijom kontinuirano!

I TI uči o dostupnim alatima i koristi ih!

Budi I TI kao Sara!

Print Friendly, PDF & Email