Dani kruha bez glutena u CeliViti

U listopadu se tradicionalno obilježavaju dani kruha u plodova zemlje. Naši mali celijakičari u vrtićima i školama redovito moraju zbog svoje sigurnosti stajati po strani ostajući isključeni iz zajedničke aktivnosti. I zato smo bili presretni što smo malim članovima udruge nakon 3 godine omogućili jednak doživljaj ove tradicije. 25.10.2022. ponovno smo organizirali Dane kruha bez glutena u CeliViti. 10-tak djece u dobi 4-12 godina stavilo je pregače i zamijesilo pizzu i peciva pahuljice. A onda su ih svojim rukama i svojom maštom oblikovali po svojoj želji. Degustacija je tada bila još slađa.

ALI bilo je to puno više od stjecanja vještine rada s bezglutenskim tijestom i razlikovanja glutenskih od bezglutenskih žitarica…. neke od njih znamo već jako dugo i lijepo ih je vidjeti kako iznova i iznova imaju strpljenja s onima mlađima od sebe koji su tek novi u bezglutenskom svijetu. Kako su kroz godine razvili empatiju i ljubav jedni za druge. Za drugačije, a opet iste kao i oni sami, malo posebniji. Pokazali su kako si međusobno pomagati, pridržati taj mikser, kako je to biti tolerantan i strpljiv, vještine koje bi i mnogi odrasli trebali ponoviti.

Cure, dečki, šestaši, prvaši, vrtićarci, brbljavi i manje brbljavi, djeca od kojih su se neka prvi puta u životu vidjela … svi povezani tom životnom suputnicom celijakijom, ponovno su stvorila čaroliju.

Bezglutensku čaroliju.

Prelijepu, predivnu, iskrenu i glutenfree certificiranu.

Aktivnost je provedena u sklopu CD Skills Interreg projekta, a zadužene za izvedbu bile su glavna kuharica Adrijana te dvije „male od kužine“ Amalija i Jadranka.

Hvala svima!

Print Friendly, PDF & Email