Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTF) u Osijeku 12.04.2024. i sklopu Mjeseca žitarica organiziran je okrugli stol pod nazivom „Žitarice bez glutena – put od proizvodnje do svakodnevnog života“. Skup je okupio velik broj zainteresiranih, a govorilo se o različitim aspektima teme, od proizvodnje do svakodnevnog života.
Od strane CeliVite sudjelovala je potpredsjednica udruge Ida Čarnohorski koja je istaknula brojne izazove s kojima se nose celijakičari te kako im društvo može pomoći u tome.
Medicinske aspekte poremećaja povezanih s glutenom objasnila je Vlatka Konjik, dr. med. KBC Osijek. Iskustva i izazove proizvodnje proizvoda bez glutena predstavila je Ines Kurečić, spec. nutr., tehnolog varaždinske tvrtke “Ekos Cakes”. Sudionici su imali prilike ćuti i priču malog proizvođača bezglutenskih kolača, peciva i tjestenine, gospođe Alenke Butorac iz tvrtke „Shapica“ iz Slatine, kao i vlasnice prve osječke, i zasad jedine, isključivo bezglutenske pizzerije – restorana Loresa, gospođe Josipe Vrdoljak. Moderatori okruglog stola bili su zaposlenici Katedre za tehnologije prerade žitarica PTF-a: prof. dr. sc. Daliborka Koceva Komlenić i prof. dr. sc. Marko Jukić. Uz zanimljivu i dinamičnu raspravu, svi prisutni su imali priliku isprobati i mnoštvo zanimljivih bezglutenskih proizvoda.
Hvala Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTF) što je pokazao interes za temu bezglutenske prehrane i bezglutenskih žitarica, kao namirnica prisutnih u takvoj prehrani te što nam je dao priliku da sudjelujemo.