SVIBANJ – MJESEC SVJESNOSTI O CELIJAKIJI

dekorativna slika


Na temelju studija probira provedenih u različitim krajevima svijeta, poznato je da od celijakije sa vrlo različitom simptomima boluje 1 od 100 osoba ili 1% stanovništva. Od toga je većina bolesnika klinički neprepoznata, točnije od 10 oboljelih njih 8 do 9 još nema potvrđenu dijagnozu celijakije.

 Osim toga, oni koji i budu dijagnosticirani, najčešće prolaze trnovit put do dijagnoze, jer se prosječno vrijeme od prvog posjeta liječniku do postavljanja dijagnoze kreće između 6 i  nevjerojatnih 10 godina!!

Zbog tako velikog broja oboljelih, dijagnosticiranih i nedijagnosticiranih, i svih problema s kojima se susreću, tijekom mjeseca svibnja širom svijeta se raznim aktivnostima nastoji proširiti svijest o celijakiji i životu s njom. Sam međunarodni dan celijakije obilježava se 16. svibnja.

Udruga CeliVita – Život s celijakijom cijele se godine bavi širenjem te svijesti i nastojimo, koliko je to u našoj mogućnosti, promijeniti stanje u Hrvatskoj na bolje. Koraci se ponekad čine tako sitni, da često budemo i tužni i obeshrabreni, ali treba dignuti glavu, upregnuti snage i rezultati će stići.

dekoratina slika

Iako nam je proteklu godinu većina fokusa bila na pandemiji uzrokovanoj SARS-CoV-2 virusom i oporavku od šoka zbog dva velika potresa, u novom normalnom život s celijakijom i držanje striktne bezglutenske dijete za celijakičare ostali su jednako važna konstanta.  Vidjeli smo to i u vremenu neposredno nakon razornog potresa u Petrinji kada su bezglutenci bili i dodatno ugroženi zbog rizika nedostupnosti striktnih bezglutenskih obroka na razrušenom području. Mi u udruzi čak smo i intenzivirali aktivnosti na planu podizanja svijesti o celijakiji kroz novi veliki projekt CD Skills i to putem raznih predavanja, edukacija i pilot projekata.

Zbog toga što su nam veća okupljanja još uvijek, na žalost, onemogućena, i ove godine naše aktivnosti povodom obilježavanja mjeseca celijakije preselili smo u online okruženje, pa stoga za početak očekujte naše malo intenzivnije javljanje s poznatim i nepoznatim, starim i novim informacijama iz bezglutenskog svijeta.

Ostale aktivnosti koje planiramo:

  • Prvo okupljanje stručno-savjetodavnog odbora Udruge
  • Facebook event u suradnji sa tvrtkom Schär pod nazivoma „Celijakija, drugi oblici nepodnošenja glutena i primjena bezglutenske prehrane“
  • Gostovanje u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska
  • Malo druženje ugostitelja i proizvođača bezglutenske hrane kao u uvod u opsežnije aktivnosti CD SKILLS projekta kojima ćemo i druge proizvođače hrane pozvati na uključivanje u projekt i suradnju.
  • Online event za registrirane sudionike u suradnji sa tvrtkom Schärpod nazivom „Celijakija ili drugi oblik nepodnošenja glutena? Kada, kako i zašto prijeći na prehranu bez glutena?“
  • Online kuharska radionica za članove
  • Nove pogodnosti za članove CeliVite.

O detaljima aktivnosti …uskoro.

A kako ćete vi obilježiti mjesec celijakije? Podijelite s nama svoje ideje.

Print Friendly, PDF & Email